První nerůstová (ne)konference u nás!

První nerůstová (ne)konference u nás!

Druhý zářijový týden spolu s Katedrou environmentálních studií, NaZemi a Konzeptwerk Neue Ökonomie pořádáme v Brně konferenci na téma nerůst a sociálně-ekologické transformace. Cílem konference je vytvořit prostor pro otázky a společné hledání odpovědí napříč sférami akademie, občanské angažovanosti, politiky, odborů, umění i vzdělávání.

S prohlubující se sociální i klimatickou krizí je čím dál jasnější, že za současnými problémy stojí náš ekonomický systém. Dokud bude měřítkem a cílem všech ekonomických aktivit ziskovost a růst, spravedlivější a udržitelnější formy naplňování našich potřeb budou vždycky hrát druhé housle.

Cílem konference je propojit různé proudy a aktivity v oblasti sociálně-ekologické transformace, rozšířit povědomí o nerůstových myšlenkách a společně diskutovat vize i konkrétní podoby spravedlivější a udržitelnější společnosti a ekonomiky. Nedílnou součástí konference je také “dobrý život” v praxi – od sdílení myšlenek a zkušeností v rámci participativních workshopů, přes dobré jídlo a odpočinek, až po kulturní a společenský program. 

Během konference budeme představovat a postupně disktuovat vize, navrhované politiky, praxi a možné strategie prosazování nerůstu a sociálně-ekologické transformace, to vše situované převážně do kontextu střední a východní Evropy s její historickou zkušeností i aktuální situací. Prostor dostanou různé formáty (od panelových přednášek a diskusí až po prožitkové workshopy), které umožní nejen intelektuální, ale i tvůrčí, osobní a další prožitky a vjemy.

Podrobnější program a konkrétní hosty a hostky konference budeme postupně představovat na Nerůstovém Facebooku.

Pokud se chcete konference zúčastnit, vyplňte prosím registrační formulář.

Study Vydali jsme materiály pro vzdělávání k sociálně-ekologické transformaci

Vydali jsme materiály pro vzdělávání k sociálně-ekologické transformaci

23.1.2023 V závěru roku jsme vypustili do světa dvě publikace, metodickou Odvahu nerůst a sborník textů o kulturně citlivém vzdělávání Pozapomenutou cestou. Obě publikace jsou volně ke stažení na našich stránkách.
Event Zveme vás na filmové večery v Praze a Brně na téma Kořeny hnutí za klimatickou spravedlnost

Zveme vás na filmové večery v Praze a Brně na téma Kořeny hnutí za klimatickou spravedlnost

5.9.2022 Na podzim jsme si pro Vás připravili sérii filmových večerů s názvem Kořeny hnutí za klimatickou spravedlnost. Během sedmi večerů uvidíte filmy zaznamenávající historii hnutí za klimatickou spravedlnost, které doprovodíme otevřenou diskuzí všech účastníků a účastnic nad vybranými tématy.
Event První nerůstová (ne)konference u nás!

První nerůstová (ne)konference u nás!

14.7.2022 Druhý zářijový týden spolu s Katedrou environmentálních studií, NaZemi a Konzeptwerk Neue Ökonomie pořádáme v Brně konferenci na téma nerůst a sociálně-ekologické transformace. Cílem konference je vytvořit prostor pro otázky a společné hledání odpovědí napříč sférami akademie, občanské angažovanosti, politiky, odborů, umění i vzdělávání.