Zakládáme Iniciativu nájemníků a nájemnic!

Zakládáme Iniciativu nájemníků a nájemnic!

Naše iniciativa vzniká v reakci na nesnesitelnou situaci nájemníků a nájemnic v Praze. Naším cílem je důstojný život v nájemních bytech, větší právní ochrana nájemníků a vzájemná pomoc. Přijďte na naše první setkání 8. září v Punctum!

Nájmy už dnes jsou nehorázně vysoké, stále rostou a to mnohem rychleji než mzdy. Mnoho z nás platí tak velké částky do kapes majitelů, že na důstojný život zbývá jen málo. Jednoroční smlouvy negarantují, že v bytě zůstaneme delší dobu, a tak jsme nuceni žít v nejistotě a závislí na majitelích bytů. Politici přitom situaci bydlení nijak neřeší a místo toho prodávají další pozemky developerům, kteří staví předražené byty na investice.

Proto jsme se rozhodli, že se začneme potkávat, abychom společně vymysleli, co s naší situaci můžeme dělat. Plánujeme se setkávat jednou za měsíc a dávat hlas všem nájemníkům – svými požadavky, zveřejňováním příběhů nájemníků a nájemnic a vzájemnou podporou.

Naše iniciativa vznikla v roce 2022 v reakci na nesnesitelnou situaci nájemníků a nájemnic v Praze. Je založená lidmi žijícími v nájmu, nepodporuje nás žádná politická strana. Naším cílem je důstojný život v nájemních bytech, větší právní ochrana nájemníků a vzájemná pomoc.

První setkání pořádáme 8. září 2022 v 18:00 v Punctum, Krásova 27 na Žižkově, Praha 3.

Tématem prvního setkání budou krátkodobé smlouvy jako zdroj nejistot - do problematiky nás uvede právnička Věra Nováková. Více informací na Facebookové události


Pokud i vás trápí nedůstojné podmínky, v níž žijete – a chcete je řešit společně s ostatními – přidejte se k nám!
Chcete se aktivně podílet na chodu organizace a jejího budoucího směřování?

Staňte se členem Iniciativy nájemníků a nájemnic! 
Můžete tak učinit na našich pravidelných setkáních nebo vyplňte formulář a my se vám ozveme.

Pokud máte jiné dotazy nebo prožíváte bezpráví ze strany majitele bytu, napište nám e-mail na: ahoj@iniciativanajemniku.cz.
Sledujte také náš web a Facebook.

Event We invite you to film screenings about housing crisis!

We invite you to film screenings about housing crisis!

9.10.2023 Housing, as a basic human right, is increasingly unaffordable and treated as an investment. This significantly affects the quality of life of people in cities and impacts on all of us.
Press release Systémová opatření proti energetické krizi? Státu zůstává mnoho úkolů i pro příští rok

Systémová opatření proti energetické krizi? Státu zůstává mnoho úkolů i pro příští rok

31.12.2022 Podle expertů a expertek sociálních a ekologických organizací, které v rámci společné kampaně Energie lidem! představily vlastní komplexní balíček 11 systémových opatření pro řešení a předcházení dopadů energetické krize a prevenci energetické chudoby, se zatím státu nepodařilo plně realizovat žádné ze stěžejních opatření, naopak více než jen první kroky vláda udělala ve 4 z 11 opatření.
Study Průzkum: hlavní viník zdražování energií je podle lidí Rusko a stát by měl pomáhat lidem se zateplováním a soláry

Průzkum: hlavní viník zdražování energií je podle lidí Rusko a stát by měl pomáhat lidem se zateplováním a soláry

27.10.2022 Průzkum agentury OMG provedený v září 2022 [1] odhalil, že česká veřejnost vidí jako hlavního viníka vysokých cen energií Rusko. To je zásadní posun oproti prosinci 2021, kdy za hlavního viníka označovali lidé Evropskou unii. Stále stejně silný je pozitivní postoj lidí k tomu, aby stát v zájmu nezávislosti na ruském plynu podporoval dotacemi zateplování domů a instalaci solárních panelů na střechy domů. Naopak zvýšení těžby uhlí už lidé nepodporují. Velká většina dotazovaných lidí také podporuje zdanění nadměrných zisků energetických firem a využití těchto peněz na kompenzaci vysokých účtů za energie. Sociální a ekologické organizace poskytují rady a organizují pomoc lidem skrze web www.energielidem.cz.